Wat is Guasha

Guasha is een schraaptherapie die meer dan 2000 jaar oud is. In de oosterse landen is het een huis-tuin- en keukenmethode voor het behandelen van allerlei lichamelijke klachten. De techniek wordt daar van generatie op generatie doorgegeven. In o.a. China wordt guasha ook in officiële ziekenhuizen ingezet naast de moderne westerse geneeskunst.

Vroeger maakte men gebruik van schrapers van allerlei materialen die voorhanden waren. Inmiddels zijn speciale Guasha schrapers ontwikkeld van hoorn, jade, andere edelgesteenten en zelfs van titanium, die ieder hun eigen ‘geneeskrachtige’ eigenschappen hebben. Ook wordt gebruik gemaakt van speciaal ontwikkelde olie op basis van geneeskrachtige kruiden.

Alle plaatsen op het lichaam kunnen worden behandeld. Vaak wordt echter de rug geschraapt omdat zich daar de reflexgebieden van alle belangrijke organen bevinden.

Door het schrapen komen afvalstoffen (die zich in het bindweefsel hebben vastgezet) vrij, waarna deze door het lichaam kunnen worden afgevoerd. Hierdoor worden blokkades opgeheven en kan de energie weer vrijer door je lijf stromen. Je lichaam doet het meeste werk dus zelf!

Het vrijkomen van de afvalstoffen kan tijdens de behandeling zichtbaar worden in de vorm van bloeduitstortingen, sha genoemd. De sha bevindt zich tussen de huid en het spierweefsel en is niet pijnlijk, hooguit wat gevoelig. De kleur varieert van lichtrood tot donkerpaars. Hoe ouder de blokkade, hoe donkerder de kleur. De sha verdwijnt binnen 3 tot 7 dagen. Hierna kan een volgende behandeling plaatsvinden. Het effect van de behandeling is overigens niet af te meten aan de hoeveelheid sha die verschijnt. Ook als er geen sha verschijnt wordt er een proces van verwerking van afvalstoffen in werking gesteld door het schrapen.

Na een behandeling lijkt het net of je vel een maatje ruimer is geworden, je zit letterlijk beter in je vel. Vaak is een korte serie behandelingen voldoende om al lang bestaande klachten te laten verdwijnen of sterk te verminderen.